Umuttan İlham Almak

Kendine Ait Bir Kafa
2 min readFeb 18, 2021

--

August Landmasser’in Hikâyesi

Hiçbir baskı, sevgi direnişinin tarihe bıraktığı iz kadar cesur ve kalıcı olamaz!

1930’lu yıllar… Dünya’da ‘Büyük Buhran’; Almanya’da büyük umutlar ve değişim rüzgarı hakim. İnsanların ahlak, fikir, siyaset ve hukuk ile ilgili tüm karakterinin devlet felsefesi ile belirlendiği zamanlar. Dünya ekonomik sıkıntılarla kıvranırken Almanya’da, belediyelerin muazzam çalıştığı, her yanın duble olmasa da uzun otobanlarla döşendiği, işsizliğin yok edildiği, savunma sanayinin geliştirilerek yerliuçak/araba üretebilecek düzeye geldiği, zenginlerin ucuz hammadde karşılığında hükümeti koşulsuz desteklediği, enflasyonun olmadığı, parti gençlik kollarının festivallerde toplandığı ve mitingleri dolduran insanlara “halk hareketi” olarak lanse edilen Nasyonel Sosyalist Rejim yaşanıyordu.

Ülkenin tüm sokaklarında hissedilen güçlü rejim rüzgarı August Landmasser’i de iş bulma umudu ile Nazi Sosyalist Alman İşçi Partisi’ne üye olmaya itti. Hamburg’ta Blohm+Voss tersanesinde işçi olarak çalışmaya başladı. sanayileşmeyle işsizlik sorununun yok denecek düzeye inmesi insanların devlete olan güvenini taptaze tuttuğu zamanlardı. Gönül bu ya, işi gücü yerinde olan August, 1933 yılında IrmaEckler ile tanıştı ve ona aşık oldu. Yahudi asıllı olan Irma ile olan aşkı, August’un hayatının dönüm noktası oldu. İlk iki yıl ilişkilerini herkesten gizli yürütmeye çalışan çift, evlenme kararı almaları ile, parti yetkilileri tarafından “Alman ırkını bozacakları” iddiası ile suçlandılar. Ancak August aşkına sahip çıkarak bu yaklaşımı reddetti ve partiden ayrıldı. Hiçbir zaman evlenemediler.

Nasyonel sosyalizme aykırı olan ve Yahudiler tarafından yazılan tüm eserlerin meydanlarda yakıldığı yıllarda, her yere sızabilen baskı rejimi August ve Irma’nın bedenlerine sızamadı. 1935 yılında ilk çocukları dünyaya geldi. Bu durum, üzerlerinde daha fazla baskı kurulmasına neden olmasına rağmen taviz vermediler. Bu fotoğraf, henüz ilk çocukları 1 yaşını bile doldurmamışken, 13 Haziran 1936’da, Horst Wessel adlı savaş gemisinin denize indirilme töreninde çekildi. Daha ucuz hammadde ve petrol bulabilmek için yayılmacı savaş politikası ile Avrupa’daki ülkeler için tehdit oluşturan ve savunma sanayinde günden güne gelişen Nazi Rejimi, bu savaş gemisi ile gönüllere korkuyu salıp, biçare işçi kollarını havaya “Heil Hitler!” selamı için kaldırırken, August Landmasser’in yüzü Irma Eckler ve çocuğunun sevgisi ile gülümsüyor ve hala ele geçirilememiş bedeni ile cesur ve özgürce kalabalığın orta yerinde duruyordu. August Landmasser, hiçbir baskının sevgi direnişinin tarihe bıraktığı iz kadar cesur ve kalıcı olamayacağının kanıtıdır. Bu umut da bize yeter…

Bu yazım Mukavemet Dergisi Mayıs 2017 sayısında yayımlanmıştır.

--

--

Kendine Ait Bir Kafa

basakbinguler.com • bağımsız editör 👩🏻‍💻• Bookinton içerik editörü 🙋🏻‍♀️• okur 📚 • yazar📝 • gezer 🚲 • hayvan sever 😻 • doğa sever 🌿